Hvorfor er asbest farligt?
Baggrund
Asbest var i mange år alle bygherrers yndlingsmateriale. Det blev flittigt brugt i alle byggerier fra kælder til kvist – på taget, vandrør, pudsmaterialer og alle tænkelige steder det var muligt. Grunden til den store popularitet var blandt andet, at materialet har nogle utroligt gode ildfaste og varmeisolerende egenskaber.
Et sted i slut 1970’erne og start 1980’erne fandt man ud af, at asbest har sundhedsskadelige egenskaber. Materialet blev derfor fuldstændigt forbudt som byggemateriale i 1986.
Derfor er asbest farligt
Asbest er kun farligt, når det indåndes. Det vil sige, når du bliver udsat for støvpartiklerne, der er i luften i forbindelse med, at du nedriver, reparerer eller vedligeholder asbestholdigt materiale. Her er der risiko for at blive udsat for asbestholdigt støv.
Ved indånding af asbestholdige støvpartikler opsamles asbestfibre i lungerne. Disse asbestfibre er kræftfremkaldende og kan give anledning til sygdomme som f.eks. asbetose og lungekræft. Du vil ikke kunne mærke en direkte fysisk påvirkning, da de første tegn typisk viser sig 10-30 år efter, du er blevet udsat for asbeststøv.
Du kan finde asbest i materialer som:
- Tagplader.
- Gulvbelægning.
- Isolering.
- Beklædningsplader til vægge, loft og tag.
- Asbestcementholdige rør til vandforsyning.
- Fugemasser.
- Pudsmaterialer.
Eksperter råber op
Eksperter har været ude og advare om, at der kan være op til 1,5 millioner bygninger i Danmark, som drysser asbest fra deres tage. Desto ældre taget er, desto mere drysser det, hvilket betyder, at det ikke kun er personer, som har arbejdet med asbestholdige materialer, der kan være ramt.
Det skønnes, at ca. 20 personer får lungehindrekræft om året via det omgivende miljø, som skyldes asbestholdige tagplader.
Læs mere om asbest-tage her: ”Det drysser fra dit tag: farlig asbest bør fjernes fra danske huse, siger huse.”
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!