Jeg har skimmelsvamp, hvad gør jeg?
Hvis du står i en situation, hvor du har mistanke om (eller ved), at der er et fugtproblem – så fortvivl ej. Vi har lavet en guide til, hvordan du kommer godt i gang.
Et fugtigt klima er årsagen til, at skimmelsvampene kan vokse og gøre skade. Den ’spiser’ alt fra træværk, tapet, lim, maling, kork og andre organiske materialer. Hvis der er høj fugtighed på nogle af de nævnte materialer, er der nogle rigtigt gode levevilkår for skimmelsvampene, så de kan vokse og sprede sig.
1. Få målt fugten
Det første du skal gøre er at finde ud af, hvor stort et fugtproblem du har. Det gør du ved at måle fugtniveauet og undersøge, hvor stort et område det drejer sig om.
Du kan selv gå ned i et byggemarked eller købe en ”gør-det-selv” skimmelsvampstest online, hvis du mener, at der er tale om et mindre fugtproblem, som du evt. selv kan vaske ned. Ellers er det altid en god idé at ringe efter professionel hjælp. Her vil du få en grundigere gennemgang end, hvad du selv har mulighed for at gøre. De tager som regel flere og mere præcise tests og bruger mere avanceret udstyr end, man kan finde på ”gør-det-selv”-hylderne. Derudover får du også rådgivning og sparring omkring, hvad du skal stille op med dit fugtproblem.
Vær opmærksom på, at det i nogle tilfælde kræver ekstra prøver, som f.eks. jordbundsprøver og statiske beregninger. Dette gælder typisk for kældre.
2. Rengør eller indhent tilbud på skimmelsanering
Når du har fået afklaret fugtens omfang, skal du enten selv i gang med at gøre de berørte overflader rene i f.eks. Rodalon. Ellers skal du i gang med at indhente tilbud på skimmelsanering.
Hvis du har haft en professionel ude og måle fugten, burde du gerne allerede nu have dit første tilbud liggende. Det er en rigtigt god idé at vælge en udbyder, som har Byg Garanti. Med Byg Garanti er det færdige arbejde dækket i 3 år for synlige fejl og 10 år for skjulte fejl.
3. Reetablering
Hvis du lige har været igennem en skimmelsanering, kan det været fristende at finde den billigste og hurtigste løsning. I dette trin er det utroligt vigtigt at vælge de korrekte materialer, så dit fugtproblem ikke kommer igen. Udover at der selvfølgelig skal være noget ventilation eller varme, er det også vigtigt at benytte korrekte materialer til pudsning og maling af vægge samt etablering af nyt gulv med f.eks. fugtspærring, gulvvarme og/eller klinker.
Vælger du de forkerte materialer, kan dit fugtproblem hurtigt komme igen. Hvis du skal i gang med en totalrenovering, anbefaler vi en udbyder, som tilbyder en pakkeløsning. Der er tid og penge at hente, hvis du kun har én udbyder, som også står for koordineringen af de forskellige arbejdsopgaver.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!