Skimmelsvamp i kælder – hvad sker der, hvis jeg ikke gør noget?

Hvis du gerne vil spare penge, skal du gøre noget ved skimmelsvampen i din kælder hurtigst muligt. Der findes forskellige typer af skimmelsvampe, nogle er mere aggressive end andre, men fælles er: Jo længere tid du venter, jo større bliver problemet, og løsningen bliver derfor dyrere og dyrere.

Du ved, at du har skimmelsvamp hvis:

  • Der er saltudtræk på væggene.
  • Der lugter jordslået eller muggent i kælderen.
  • Der er skjolder på væggene.
  • Puds og maling skaller af eller bobler op.
  • Der er vand på gulvet.
  • Du kan se skimmelsvamp.

Hvis du kan nikke genkendende til nogle af de ovenstående symptomer, bør du kraftigt overveje at ringe efter en fagperson og få undersøgt, hvor omfattende dit fugtproblem er. I værste tilfælde kan fugten sprede sig til resten af huset, og det er en situation, ingen har lyst til at stå i.

De fleste har holdningen ”jamen der er jo fugt i alle kældre” – og det er også rigtigt. Problemet opstår, hvis indeklimaet i din kælder giver gode forhold for skimmelsvampen til at vokse, så den kan æde dit hus op.

Start med at få målt fugtniveauet og problemets omfang. Så kan du altid tage en beslutning derfra. Du kan også selv købe en fugtmålertest i de fleste byggemarkeder, men det er altid en god idé at ringe efter en specialist for en grundig gennemgang.

Hvis du har skimmelsvamp i mindre omfang (<0,25 m2), kan du vaske det med desinficerende midler som Rodalon eller lignende. Ved større angreb skal en specialist udføre arbejdet. Ikke-porøse materialer kan vaskes af, men porøse og bløde overflader som gipsplader, træplader, isoleringsmaterialer og puds skal skiftes ud.

Dit rengøringsniveau kan også have en betydning. Skimmelsvamp trives godt i skidt og snavs. Der kan derfor godt gemme sig skimmel øverst på f.eks. køkkenskabene, som du ikke nødvendigvis kan se med det blotte øje. Sørg derfor altid for at lufte godt ud i alle rum.

Det gælder om at være hurtigt ude

Det koster typisk et sted mellem 40.000 og 300.000 kr. at udtørre en kælder på 90 m2. Prisen afhænger af, hvor omfattende fugtskaden er. Det er derfor altid en god idé at tjekke op på det, hvis du er i tvivl, og gøre noget ved problemet. Jo før desto bedre.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *